D370

1987, 17. únor, Praha. – Zpráva o setkání signatářů Charty 77 s představiteli Kongresu USA. (Dokument č. 11/87)

Dne 17. 2. t. r. se sešli mluvčí Charty 77 Libuše Šilhánová Josef Vohryzek, rovněž signatář katolický kněz Václav Malý a někteří přátelé Charty 77 se senátorem Steny H. HoyeremE1Senátor S. H. Hoyer, místopředseda americké Komise pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, signoval návrh Komise na Nobelovu cenu míru pro Chartu 77. a dalšími představiteli Kongresu USA a Výboru pro sledování helsinských dohod, kteří byli na oficiální návštěvě v Československu. Veřejné setkání se uskutečnilo na podnět americké strany. Jednalo se o otázkách lidských a občanských práv, zejména o případech nespravedlivě vězněných v Československu, dále o situaci církví a náboženství a o problémech kultury.

Na setkání bylo pozváno ještě několik dalších signatářů, kteří se ho nemohli zúčastnit. Václav Havel, Jiří Dienstbier a Petr Uhl byli Státní bezpečností zadrženi na ulici a odvezeni k výslechům, Miklósi Durayovi státní policie znemožnila opustit Bratislavu.

Jednání chartistů se zástupci amerického kongresu bylo pro obě strany velmi užitečné. O to nedůstojnějším anachronismem jsou policejní zásahy, které je měly znemožnit.

Jan Litomiský, Libuše Šilhánová, Josef Vohryzek
mluvčí Charty 77

Zdroj
  • ČSDS, sb. Charta 77. – Strojopis, průpis.
Plné znění
  • In: Informace o Chartě 77, roč. 10 (1987), č. 3, s. 13.
Komentář
  • K. Jezdinský o návštěvě amerických poslanců v ČSSR (ÚSD, sb. FMV-Ch, RO 30/87-8).
E1.Senátor S. H. Hoyer, místopředseda americké Komise pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, signoval návrh Komise na Nobelovu cenu míru pro Chartu 77.

Pole

NázevHodnota
ŘadaDokumenty Charty 77
Den17
Měsíc2
Rok1987
Zpracovanýtrue
OCRfalse