Ozvěny listopadu

Naše čtenáře chceme upozornit na několik zajímavých konferencí a mediálních vystoupení, které přinesl letošní výroční listopad.

Uplynulých třicet let od pádu komunistického režimu připomněl Český rozhlas Plus konferencí Evropa bez železné opony: 30 let svobody, kterou  pořádal 11. listopadu 2019 v Nové budově Národního muzea.  Dopolední program byl ve znamení vzpomínání na revoluční rok v různých zemích Evropy. Odpolední panely pak komentovaly proměny Československé a České republiky od roku 1989. Mluvilo se také o vývoji na Slovensku, v Maďarsku a Polsku, ale i o možném ohrožení demokratického vývoje. Organizátoři si kladli za cíl podpořit odbornou diskuzi a oslovit širokou veřejnost.

Evropa bez železné opony: 30 let svobody (Český rozhlas Plus, 11. 11. 2019)

Reflexí polistopadového vývoje se zabývala také konference 30 let svobody, která proběhla v Senátu Parlamentu České republiky 15. 11. 2019. Úvodního slova se chopil někdejšího předseda Senátu Petr Pithart. 

Konference 30 let svobody v Senátu Parlamentu ČR (Česká televize iVysílání, 15. 11. 2019)

Po třiceti letech se v Laterně magice, kde Občanské fórum v roce 1989 zformulovalo své požadavky komunistické vládě, sešly ústřední postavy tehdejšího dění - Václav Klaus, Petr Pithart a Zdeněk Jičínský. Zavzpomínali na klíčové okamžiky listopadového dění a dotkli se změny ve vnímání pojmu svoboda tehdy a dnes. Významnou část v diskuzi zaujímala také privatizace a ekonomická transformace v 90. letech. 

Chaos, zaplněná náměstí i „heslíčko“ Pravda a láska. Klaus, Pithart a Jičínský reflektují sametovou revoluci (ČT24, 17. 11. 2019)

Petr Pithart promluvil také vedle bývalého německého prezidenta Joachima Gaucka a ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeňka Hazdry při zahájení slavnostního koncertu ke Dni studentstva, který pořádala Česká studentská filharmonie v předvečer slavnostního 17. listopadu. 

Koncert ke Dni studentstva: Poslechněte si proslovy Joachima Gaucka, Petra Pitharta a Zdeňka Hazdry (Český rozhlas Vltava, 18. 11. 2019)

Poukázat bychom chtěli také na rozhovor Viléma a Heleny Prečanových pro Radio Plus, v němž vyprávějí s jemným humorem sobě vlastním o svých životních peripetiích a dotýkají se také zákulisí vzniku Československého dokumentačního střediska a jeho dalších osudů. 

Můj konec starých časů: Po každém převratu se čeká, že z lidí budou andělé, vzpomíná historik Prečan (Radio Plus, 27. listopad 2019)