Videa

Archiv svobody na zámku Schwarzenbergu (2011)

Příběh Československého dokumentačního střediska a jeho vzácného archivu samizdatových materiálů a  jeho podpory československým disidentům. Snímek je dostupný i s anglickými titulky zde.

Křest knihy Únor 1948 očima poražených

Záznam ze křtu uspořádaného 8. března 2018 v Muzeu Kampa. Publikace vyšla k 70. výročí únorového převratu v Nakladatelství Lidové noviny v ediční řadě EGO Masarykova ústavu a Archivu AV ČR.

Vilém Prečan 85. narozeniny

Česká sekce projektu COURAGE spolu se Společností gen. M. R. Štefánika, Slovenským domem a Velvyslanectvím Slovenské republiky v Praze uspořádaly 9. ledna 2018 večer k oslavě 85. narozenin zakladatele Československého dokumentačního střediska.

Karel Schwarzenberg 80 – vzpomínky a blahopřání

V roce 2017 oslavil Karel Schwarzenberg významné životní jubileum. K jeho příležitosti byl 11. prosince v Knihovně Václava Havla uveden blahopřejný snímek Dominika Jůna.

Vzpomínkový večer – Božena Fuková

6. června 2017 uspořádal Slovenský dům v Praze komorní vzpomínkové setkání k uctění památky političky Boženy Fukové, která po srpnové okupaci v roce 1968 patřila mezi jediné čtyři poslance Národního shromáždění, kteří hlasovali proti smlouvě o „dočasném pobytu“ sovětských vojsk na území ČSSR.

Cena Jiřího Theinera 2017

Vyhlášení a předání Ceny Jiřího Theinera proběhlo 12. května 2017 na mezinárodním knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha 2017. Cenu získal Edgar de Bruin, překladatel a literární agent.

Premiér Sobotka ocenil profesora a signatáře Charty 77 Miroslava Kusého

8. prosince 2016 byl vyznamenán slovenský politolog a filosof prof. Miroslav Kusý medailí Karla Kramáře při příležitosti svých 85. narozenin. Ocenění, jež se uděluje za prokazatelné zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka, předal premiér Bohuslav Sobotka.

Slovenský dům Praha – Miroslav Kusý

Při příležitosti 85. narozenin Miroslava Kusého byla ve Slovenském domě v Praze 8. 12. 2016 uspořádána debata o otázkách česko-slovenské spolupráce a současných vazeb.

Ivan Medek – Jistý hlas

Dokumentární film Dominika Jůna věnovaný muzikologovi a publicistovi Ivanu Medkovi, signatáři Charty 77 a redaktoru Hlasu Ameriky.

Vernisáž – Německý podzim 1989 v Praze

2. října 2014 byla slavnostně otevřena výstava k 25. výročí masového útěku občanů NDR, kteří se přes Československo chtěli dostat do západního Německa.

Canadians and Czechoslovaks in the Age of Normalization

Záznam diskusního večera na téma spolupráce kanadských diplomatů s československými disidentskými kruhy, který uspořádal 9. října 2007 tehdejší kanadský velvyslanec Michael Calcott v residenci Hadovka. V anglickém jazyce.

Dva filmy o Janu Vladislavovi

Dokumentární snímky Kateřiny Krausové Návrat Jana z pařížského exilu do Prahy v létě 2003 (2003) a S Janem na Sicílii v létě 2004 (2005).

H. Gordon Skilling – vzpomínkový večer v Knihovně Václava Havla

V rámci programu 13. ročníku festivalu Americké jaro se v dubnu 2018 konal v Knihovně Václava Havla vzpomínkový večer věnovaný Gordonu Skillingovi. Jeho součástí byla debata o Skillingově životě a díle, ve které vystoupili Jiřina Šiklová a Vilém Prečan a do níž se zapojili i návštěvníci večera.

Malé kroky, velké stopy: H. Gordon Skilling v Československu

Dokumentární filmu Dominika Jůna podle scénáře Jitky Hanákové o historikovi Gordonu Skillingovi. Snímek je dostupný i s anglickými titulky zde.

Originální videojournal 3 (příloha) 

Zpravodajské série Originální videojournal mapovala společenské a kulturní dění v socialistickém Československu z pozice disentu. Příloha k 3. dílu přinesla záznam manifestace na Škroupově náměstí z 10. 12. 1988.