Tisková zpráva IHF o přijetí Československého a Polského helsinského výboru za členy Mezinárodní helsinské federace pro lidská práva, Vídeň, 1. prosinec 1988

Text přeložila z angličtiny Tereza Novická.

Vídeň 1. prosince 1988. – Dne 30. listopadu 1988 Mezinárodní helsinská federace pro lidská práva (IHF) se svými národními helsinskými výbory přijala jednohlasně za členy Československý helsinský výbor a Polský helsinský výbor. Celkový počet národních helsinských výborů se tímto zvýšil na patnáct. V současné době má IHF členské výbory v Rakousku, Kanadě, Československu, Dánsku, Spolkové republice Německo, Itálii, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Sovětském svazu, Švédsku, Švýcarsku, Spojeném království, Spojených státech a Jugoslávii.

Československý helsinský výbor byl založen 5. listopadu 1988 devatenácti význačnými československými občany, včetně dramatika Václava Havla. Předsedou výboru je prof. dr. Jiří Hájek. Založení výboru bylo oficiálně oznámeno 11. listopadu během pražského sympozia Československo '88, jež bylo brutálně přerušeno zásahem československé policie.

Za svou stěžejní úlohu považuje výbor poskytování objektivních informací o stavu lidských práv v Československu ve snaze prosazovat zásady a ustanovení helsinského Závěrečného aktu. Bude v plánu sledovat případy porušování lidských práv a pracovat na jejich vyřešení. 

Polský helsinský výbor, jenž má 12 členů, mezi nimiž jsou právníci, novináři a vysokoškolští učitelé, byl založen na podzim roku 1982. Od té doby již vydal řadu spolehlivých a podrobných zpráv o lidskoprávní situaci v Polsku. Jeho členové, kteří zprvu byli nuceni pracovat v anonymitě, zveřejnili své členství v létě roku 1988.

Předním úkolem výboru je informovat veřejnost a mezinárodní orgány o porušování lidských práv polskou vládou. Členové výboru ve svém prvním veřejném prohlášení dále dospěli k závěru, že „se nyní vytvořily podmínky pro širší spektrum aktivit, jejichž cílem je odstranit právní mechanismy umožňující libovolné rozhodování státních činitelů a omezit represivní moc zákona“.

Mezinárodní helsinská federace pro lidská práva věří, že přistoupení helsinských výborů v Československu a Polsku k již existujícím členům IHF je zásadním krokem vpřed v boji za dodržování lidských práv v signatářských zemích helsinské dohody.

Data: download (application/pdf, 64.9 kB)

Pole

NázevHodnota
ŘadaMezinárodní helsinská federace pro lidská práva
Den1
Měsíc12
Rok1988
PředmětIHF
Jazykčeský
Zpracovanýfalse
OCRtrue
ZdrojPREČAN, Vilém, ed. a SLAVÍČKOVÁ, Miloslava, ed. Karel Schwarzenberg: český vlastenec a Evropan: sborník k 80. narozeninám. Praha: Československé dokumentační středisko, o.p.s., 2017. s. 116-117.