Text první části rozhovoru E. Mandlera pro rozhlasovou stanici Svobodná Evropa „Slovo má Demokratická iniciativa"

1988, [říjen]1Dokument není datován, časové určení se opírá o údaj uvedeny v předávacím seznamu.Praha. – Text první části rozhovoru E. Mandlera pro rozhlasovou stanici Svobodná Evropa "Slovo má Demokratická iniciativa".2Dle sdělení E.Mandlera, který odpovídal na otázky Svobodné Evropy, nebyla druha část vysílána.

Slovo má Demokratická iniciativa – část I

Otázka: Ještě dříve, než dostanete slovo, je naší povinností představit vás posluchačům. Někteří z nich vás už sice znají, ale jiní nemají o vaší činnosti přesné představy.

DI: Proto tu jsem. Abych hovořila o našem světě a - pokud bude třeba -také o sobě. Otázka: Nejdříve tedy stručně o vás.Představte si dotazník:místo a datum narozeni, třídní původ rodičů, příbuzní v zahraničí, však už to znáte.

DI: Narodila jsem se před rokem, 16. září 19873Jde o nepřesné datování - viz dok. č.1, kde datum určil jeho původce na 18. září 1987.v Praze.

Otázka: Tedy před pouhým rokem.

DI: Pro lidský život většinou není jeden rok příliš dlouhá doba,ale pro společenské a politické hnutí - a o takové hnutí dnes už v našem případě nepochybně jde - je to dost. Co všechno jen se za ten jediný rok událo! Aniž se jakkoli vyvyšujeme a přeceňujeme, můžeme říci, že jsme k tomu jakousi špetkou a trochou také přispěli.

Otázka: Můžete uvést nějaký příklad?

DI: Jeden jediný. V prosinci loňského roku jsme zaslali Federálnímu shromáždění ČSSR Podnět k vytvoření zákonů v jubilejním roce1988. Kromě jinéhojsmevněmnapsali:

„K jubilejnímu roku 1988 předkládáme Federálnímu shromáždění ČSSR:

a) podnět k vypracování zákona o statním svátku ČSSR. Státním svátkem nechť 'je opět 28. říjen, den založení samostatného československého státu...“Jak je vidět, návrh seujal.

Otázka: Ano, i když celá věc je jistě složitější. Ale vraťme se k začátku vaší činnosti.

Teď tedy mate slovo -slovo má Demokratická iniciativa.

DI:Úplnýmpočátkembyldopisz16.září19874Totéž. , adresovaný všem členům FS ČSSR s naléhavou žádostí, aby poslanci vyvinuli úsilí k započetí demokratizačního procesu v ČSSR. Dopis stručně líčí krizovou situaci československé společnosti a zdůrazňujepotřebupostupných,dobře uvážených personálních změn ve vrcholných orgánech, a to mimo jiné také proto, aby byla obnovena důvěra mezi vládou a obyvatelstvem. Dále dopis vznáší pět požadavků:

  • zrušení kardového řízení a nomenklatury
  • vytvoření objektivní, pravdivé informační soustavy
  • reorganizaci NF a možnost zakládat nové organizace i mimo její rámec
  • radikální zlepšení životního prostředí v Praze jako vzor celkové úpravy životního prostředí v republice
  • zrovnoprávnění občanů, kteří pro své přesvědčení nesmějí mít plná práva a amnestii pro politické vězně.

Otázka: V této stručně formě to zní až příliš tezovitě.

DI: Ano. To je ovšem také tím, že vlastně o teze jde.O teze vztahující se k otázkám nejen závažným, ale mnohdy i složitým. Následující čtvrtroku jsme věnovali pokusům rozpracovat je jako podněty k vytvoření zákonů a opět jsme je adresovali poslancům FS. Zmíníme se o nich, jsou i po roce stejně aktuální, takže budeme jejich hlavní požadavky opakovat na Václavském náměstí v Praze 28. října. Teď ale zůstaneme u návrhu, který tu už byl uveden, podnětu k vytvoření zákonů o jubilejním roce 1988. V jeho úvodu se uvádí: „V roce 1988 uplyne 70 let od založení samostatného československého státu, Československé republiky. Okolnosti a krátká historie republiky jsou bohužel dnešním mladým generacím známy pouze podle jejich zveličených negativních stránek. Samostatný stát Čechů a Slováků byl však výsledkem dlouhodobého demokratického úsilí a snažení, přičemž nový stát při vší složitosti tehdejšího evropského vývoje tyto demokratické tendence dále rozvíjel. To vše dnes upadá v zapomnění.

V době, kdy v evropských socialistických státech sílí požadavky demokratických reforem, je účelem jubilejního roku 1988 seznámit českou a slovenskou veřejnost s demokratickými tradicemi našich národů se zvláštním zřetelem k vzniku a vývoji předmnichovské republiky a k osobě jejího prvního prezidenta Tomáše G. Masaryka.“

Otázka: A co další podněty?

Odpověď': O těch budeme hovořit příště.

Zdroj:

ÚSD, Sb. DI, strojopis -k opie s rukopisnou poznámkou v záhlaví „vysíláno ve Sv. Evropě 1988"5Jde zřejmě o předem připravený text vysílání., 2 s.

1.Dokument není datován, časové určení se opírá o údaj uvedeny v předávacím seznamu.
2.Dle sdělení E.Mandlera, který odpovídal na otázky Svobodné Evropy, nebyla druha část vysílána.
3.Jde o nepřesné datování - viz dok. č.1, kde datum určil jeho původce na 18. září 1987.
4.Totéž.
5.Jde zřejmě o předem připravený text vysílání.

Pole

NázevHodnota
ŘadaHnutí za občanskou svobodu
AutorMANDLER, Emanuel
Měsíc10
Rok1988
Jazykčeský
Zpracovanýtrue
OCRfalse
ZdrojČas Demokratické iniciativy 1987–1990: sborník dokumentů. Praha: Nadace Demokratické iniciativy, 1993, s. 73-74.