Cesta ke svobodě vedla také přes Prahu

Československé dokumentační středisko, o. p. s., Národní muzeum a Ústav pro soudobé dějiny pořádají dne 29. září 2009 v prostorách nové budovy Národního muzea (donedávna Svobodné Evropy a Radia Liberty, předtím Federálního shromáždění ČSFR) vzpomínkový den k dvacátému výročí exodu Němců z Východu na Západ přes pražskou ambasádu tehdejší NSR.  

Vzpomínka je členěna na tři části.

9.3013.00

Kolokvium. Zasedací sál v pátém patře slavné budovy přivítá dopoledne  historiky, kteří budou na odborném kolokviu domácích a zahraničních historiků Exodus občanů NDR do Spolkové republiky Německo v létě a na podzim 1989 diskutovat výsledky maďarského, polského, německého a českého výzkumu o masovém odchodu občanů NDR do Spolkové republiky v létě a na podzim 1989 a jeho důsledcích pro pád berlínské zdi. Výsledky svého téměř ročního bádání v domácích a německých archivech předloží za českou stranu prof. Vilém Prečan, který také představí publikaci ČSDS Ke svobodě přes Prahu s výběrem nejzajímavějších dokumentů k této problematice.  

14.0015.00

Tisková konference. Pro média a další zájemce se uskuteční tisková konference v hlavním sále nové budovy Národního muzea. Účastníci budou mít možnost položit otázky jak referujícím historikům dopoledního kolokvia, tak  i zástupcům Národního muzea a Ústavu pro soudobé dějiny.

17.3020.00

Slavnostní shromáždění, opět v sále nové budovy Národního muzea. Účastníci vyslechnou několik krátkých příspěvků reflektujících výročí a jeho odkaz, studentský sbor Besharmonie provede část oratoria s příznačným názvem Eversmiling Liberty. Prostor bude i na číši vína, pro zájemce bude  připraveno promítání  filmového dokumentu, který zapůjčil Archiv KF, a.s. s názvem Loučení s NDR.

Pozvánka na slavnostní shromáždění ve formátu PDF ke stažení.

pozvanka-csds-ke-svobode