Soutěž projektu COURAGE: Otevřená výzva tvůrcům dokumentárních filmů na téma „Kultura jako hnutí odporu v bývalých socialistických zemích východní Evropy“

COURAGE-PAREVO Mezinárodní festival dokumentárních filmů je soutěžní festival dokumentárních filmů ve východní Evropě, který se věnuje tématu kulturní opozice a disentu v zemích bývalého socialistického bloku. Hledáme vysoce kvalitní dokumentární filmy, schopné přimět k zamyšlení a zaujmout široké publikum.

Mezinárodní filmový festival uvede netradiční dokumentární filmy z oblasti střední a východní Evropy, které se dotýkají tématu nezávislého kulturního prostředí v bývalých socialistických zemích.

Tvůrci vítězného filmu obdrží hlavní festivalovou cenu v hodnotě 1,000 eur. Výběr proběhne za účasti mezinárodní poroty. Cenu uděluje Nadace Dunajského regionu (Dunatáj Alapítvány), která je jedním z největších a nejdéle působících producentů a distributorů dokumentárních filmů v Maďarsku.

Filmy, které budou dle výběru mezinárodní poroty zahrnuty do programu festivalu, budou v období mezi květnem a prosincem 2018 promítány ve čtyřech hlavních evropských městech: Budapešti, Bukurešti, Praze a Varšavě, a v podobě putovního filmového festivalu také v dalších městech ve Velké Británii a v Německu.

Festivalová soutěž je otevřena všem přihláškám, které jsou relevantní k obecnému zadání. Zajímají nás zejména následující okruhy témat:

  • Nonkonformní umění v době socialismu;
  • Subkultury mládeže, undergroundová hudba (rockeři, hippies, punk);
  • Experimentální divadlo;
  • Alternativní film, představení a tanec;
  • Neoficiální vzdělávání a publikační aktivity (samizdat, bytové semináře);
  • Lidská práva a ekologická (zelená) hnutí;
  • Emigrantské organizace a disidentské spolky
  • Alternativní životní styly;
  • Nová náboženská hnutí a tajné náboženské komunity

Naším cílem je napomoci k zviditelnění nezávislé východoevropské a středoevropské dokumentární filmové tvorby a představit to nejlepší z ní mezinárodnímu publiku. Rádi bychom uvedli nejpoutavější a nejkreativněji pojaté filmy z celé středovýchodní Evropy, od krátkých filmů až po celovečerní snímky. Naší snahou je poskytnout prostor k veřejné diskuzi a podpůrnou platformu, umožňující začínajícím filmovým tvůrcům představit svou práci.

Termíny pro podání přihlášek

PRVNÍ KOLO: ZASLÁNÍ ABSTRAKTŮ do půlnoci 29. září 2017

Abstrakty prosím zasílejte na: courage.filmfestival@btk.mta.hu

Do přihlášky jsou uchazeči povinni zahrnout:

  1. Abstrakt v anglickém jazyce sestávající z písemného shrnutí obsahu filmu, jeho cílů a závěrů;
  2. Kontaktní údaje: emailovou adresu (adresy) tvůrce (tvůrců) filmu;
  3. Délku trvání, rok výroby a formát filmu;
  4. Seznam jmen tvůrců a hlavních představitelů/ dotazovaných
  5. Prohlášení o právech upřesňující práva uchazeče k promítání filmu

Předkládané filmy by, pokud možno, měly obsahovat titulky v anglickém jazyce (pro vybrané filmy může být anglické titulkování zajištěno). Úspěšní uchazeči budou kontaktováni s dalšími informacemi do půlnoci 16. října 2017.

DRUHÉ KOLO: ZASLÁNÍ FILMŮ do půlnoci 31. října 2017.

Filmy je nutné nahrát na k tomu určený server NEBO zaslat na DVD v HD formátu – nejlépe s anglickými titulky – do půlnoci 31. října 2017. Tvůrci dokumentárních filmů vybraných k promítání budou kontaktování do půlnoci 30. listopadu 2017.

Formulář pro zaslání filmového abstraktu