Karel Schwarzenberg a Barbara Day v médiích

Při odhlédnutí za měsícem březnem bychom chtěli naše čtenáře upozornit na několik zajímavých mediálních příspěvků. 

Doporučujeme k přečtení článek Saši Uhlové pro nezávislý webový deník Alarm Lidský a statečný. Jak Karel Schwarzenberg nakonec dostal i mě. Článek reflektuje několik posledních mediálních vystoupení Karla Schwarzenberga, v nichž se vymezil proti usnesení sněmovny, které podle něj ztotožňuje kritiku Izraele s antisemitismem, proti současnému postoji sociální demokracie k uprchlické otázce, nebo proti americkému útoku, při němž zemřel velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Sulejmání.

Dále vás zveme na dvě zastavení s britskou teatroložkou a nositelkou Řádu Britského impéria Barbarou Day. Stala se hostem Marka Ebena v pořadu Na plovárně, který odvysílala ČT art ve středu 11. března 2020.  Rozpovídala se o rozdílech mezi životem v Anglii a Čechách, o češtině a Češích a „podzemních“ seminářích realizovaných disidenty v 80. letech v Československu za účasti zahraničních akademiků. Více o životě Barbary Day se můžete dozvědět z rozhlasového dokumentu Na svobodě se musí pracovat, který odvysílal 12. března 2020 Český rozhlas Vltava.  

BD_trial-by-theatre

Barbara Day se zabývá dějinami českého divadla od obrození až po současnost. Na konci roku 2019 vyšla v anglickém jazyce v nakladatelství Karolinum její publikace Trial by Theatre, mapující složitou roli divadla v kulturním, společenském i politickém životě českého národa.