Varšavská premiéra filmu o Václavu Havlovi

Premiéra filmu Náš Vašek dopadla skvěle. Sál byl plný, film režisérky Krystyny Krauze se moc líbil, následovala uvolněná, zapálená a poučená debata o Václavu Havlovi a o česko-polských vztazích.

Zbigniewu Janasovi, organizátoru tehdejších polsko-československých setkání v Krkonoších, který večer řídil, se podařilo vytvořit přátelskou, nějak havlovskou atmosféru. Přišlo mnoho postav bývalé opozice, počínaje předsedou Senátu Bogdanem Boruszewiczem po Zbigniewa Bujaka (který se za válečného stavu skrýval 5 let v ilegalitě), Jana Litynského, Havlova překladatele Andrzeje Jagodzinského a další. Osobou Jana Urbana byla zastoupena bývalá česká opozice, která spolupracovala s Poláky.

Večer ukázal, že bývalá polská opozice drží stále spolu a má vliv v politických špičkách (vzešel z ní současný předseda Senátu, prezidentovi poradci a další). Ukázal také, nakolik se polští disidenti zajímali o dění v Československu a naopak, nakolik byla setkání a společné kroky opozic obou států tenkrát unikátní, a také jak se tu o Čechách stále ví a jak se sleduje vývoj v ČR, česká kultura, knížky. A že Václav Havel je v Polsku stále velice populární a vyvolává zájem.

Během večera byl také představen čerstvě vydaný výbor Havlových esejů Zmieniać świat (Měnit svět), který vydalo nakladatelství Agora, pól liberálního myšlení v Polsku, jež vydává rovněž deník Gazeta Wyborcza, a výstava fotografií Bohdana Holomíčka.

Film běžel 18.12 a 19.12. v polské televizi. Z toho, co jsme slyšeli, by jej ČT měla uvést koncem ledna.

Petr Janyška, ředitel Českého centra ve Varšavě

Zbigniew Janas s předsedou Senátu Bogdanem Borusewiczem a panel diskutujících

Zbigniew Janas s předsedou Senátu Bogdanem Borusewiczem a panel diskutujících

Oba díly Havlových spisů, které vydalo nakladatelství Agora

Oba díly Havlových spisů, které vydalo nakladatelství Agora

Záběr z výstavy

Záběr z výstavy