Promenáda Jiřího Pelikána v Miláně

Po významném exilovém politikovi, dlouholetém poslanci Evropského parlamentu a jednom ze zakladatelů exilového Dokumentačního střediska nezávislé československé literatury Jiřím Pelikánovi (1923-1999) pojmenovala městská rada italského Milána jednu z ulic v městském parku. Jde již o druhou veřejnou komunikaci v Itálii nesoucí Pelikánovo jméno; před dvěma lety se k podobnému kroku rozhodl i Řím.

pelikan

Milán - pojmenování ulice po J. Pelikánovi

Dne 29. 5. 2013 se v Miláně uskutečnila slavnost, během které byla pojmenována ulice/průchod v městském parku mezi ulicí Balilla a náměstím Bibbiena po česko-italském politikovi a novináři Jiřím Pelikánovi (1923 – 1999).
(Velvyslanectví ČR v Římě)

Pelikánova. Jedna z římských ulic

Řím si za účasti svého starosty a českého velvyslance slavnostně připomenul památku Jiřího Pelikána. Jedna z římských ulic ponese od této chvíle Pelikánovo jméno a v přilehlém parku bude odhalena pamětní deska. 
(Český Rozhlas, Rádio Česko)

V. Prečan o Jiřím Pelikánovi

Z projevu V. Prečana  v červenci 2004 při odhalení pamětní desky a otevření vzpomínkové síně Jiřímu Pelikánovi v moravském Kořenci, kde J. P.  za války, hledaný gestapem, žil pod cizím jménem a vykonával funkci obecního tajemníka.