Paul Wilson v ČRo Vltava

Tento týden můžete na vlnách Českého rozhlasu Vltava poslouchat četbu z knihy esejů a článků Paula Wilsona Bohemian Rhapsodies. Nahlédněte český underground, disent, literaturu a politiku očima kanadského překladatele.

Kanadský bohemista Paul Wilson (nar. 1941) vystudoval literaturu a angličtinu na University of Toronto. Za postgraduálem se vydal do Velké Británie, kde se seznámil se svou budoucí ženou, fotografkou Helenou Pospíšilovou. Odešel za ní roku 1967 do Československa, kde se nejdříve živil jako učitel angličtiny, později jako překladatel do angličtiny. Stýkal se s disidenty a undergroundem a v letech 1970–72 účinkoval jako zpěvák ve skupině The Plastic People of the Universe. Po velkých procesech s undergroundovými hudebníky byl z Československa vyhoštěn. Jeho kroky vedly nejdříve do Londýna, kde společně s Ivanem Hartelem založil vydavatelství Boží Mlýn, v němž měla vycházet především alba skupiny The Plastic People of the Universe. V Kanadě pak Paul Wilson pracoval jako novinář, esejista, literární kritik a překladatel. Byl redaktorem celostátní rozhlasové stanice CBC.

Paul Wilson je vynikajícím překladatelem české literatury do angličtiny, stal se jedním z hlavních překladatelů díla Václava Havla. Dále přeložil díla, B. Hrabala, J. Škvoreckého, P. Taussiga či I. Klímy. V roce 2013 obdržel na veletrhu Svět knihy Cenu Jiřího Theinera, byl tak oceněn za celoživotní překladatelskou práci a také za sbírku esejů Bohemian Rhapsody. Roku 2017 získal Cenu Revolver Revue vše, co vykonal pro českou kulturu.

Bohemian Rhapsodies

Soubor esejů a článků Bohemian Rhapsodies (2011) vychází z desetileté české zkušenosti autora. Dává nahlédnout český underground, disent, literaturu a politiku zvnějšku a přitom neobyčejně zasvěceně. Kniha je doplněna rozsáhlým rozhovorem Jaroslava Riedela s Paulem Wilsonem, unikátními fotografiemi, podrobnou ediční poznámkou, jmenným rejstříkem a Wilsonovým medailonem z pera Martina Machovce.