Záznam z jednání Národního shromáždění 27. 6. 1968

Poslanci o textu manifestu Dva tisíce slov

Posl. KODAJ:

Súdružky a súdruhovia, mám faktickú poznámku, resp. návrh na rozšírenie programu našej schôdze.
Prečítal som si článok nazvaný "Dvetisíc slov". Považujem tento článok za otvorenú výzvu ku kontrarevolúcii.
Žiadam preto, resp. navrhujem, aby bol pozvaný s. minister Galuška a vyjadril sa na tejto pôde parlamentu k tomuto článku. Navrhujem tiež, aby príslušní rezortní ministri a ostatní pracovníci, v rezortoch ktorých vychádzajú noviny, ktoré tento článok publikovali, sa k tomuto článku vyjadrili.
Ďalej navrhujem, aby generálny prokurátor vyhodnotil obsah tohto článku, pretože je v rozporu so zákonom na ochranu republiky, dáva konkrétny metodický návod, ako celý demokratizačný proces zneužiť na nekalé a nečisté úmysly.
Patrím ku generácii, ktorá stála so zbraňou v ruke pri zrode tejto republiky. Osobne, a pokiaľ môžem aj menom tých, ktorí za republiku bojovali, vyhradzujem si právo, aby sme aj v rámci demokratizačného procesu pripomenuli všetkým tým malomeštiakom, všetkým vyakčneným, ktorých socializmus postihol, že im nedovolíme zneužívať náš demokratizačný proces so zámermi a úsilím zvrátiť náš socialistický vývoj. (Potlesk.)

Mpř. NS DOHNAL:

Děkuji posl. Kodajovi. O jeho návrhu na rozšíření programu se poradí během přestávky předsednictvo NS a sdělí plénu své stanovisko.

/…/

Předsedající mpř. NS DOHNAL (zvoní):

Soudružky a soudruzi, budeme pokračovat v přerušeném jednání. O slovo se přihlásil předseda NS posl., Smrkovský. Dávám mu slovo.

Předseda NS SMRKOVSKÝ:

Soudružky a soudruzi, hlásím se o slovo, abych reagoval na vystoupení posl. generála Kodaje. Mám za to, že jeho vystoupení je velmi závažné, resp. ne jeho vystoupení, ale to, co nám všem zde připomněl, tzn. prohlášení, které je dnes otištěno v některých novinách.
To, co se stalo v dnešních novinách, je věc dalekého dosahu. Můj názor je, že je věc sama o sobě tragická, den po té, kdy NS přijalo zákon o svobodě slova.
Já vás chci poprosit, protože jsme si všichni vědomi dosahu tohoto činu, aby nyní naše zasedání normálně pokračovalo v jednání o sociálních zákonech, abychom dnes v každém případě tyto zákony vyřídili. Věc, o které hovořil posl. generál Kodaj, bude předmětem našeho jednání a budete potom informování. Prosím o to, abyste nám dali možnost; nejdříve se musíme důkladně nad vším zamyslet. Prosím vás, v diskusi se k tomu nevracejte, zabývejte se sociálními zákony, ať je dnes vyřídíme. Ke zmíněné záležitosti se později vrátíme. Souhlasíte? (Souhlas.)

Pole

NázevHodnota
ŘadaPražské jaro 1968
Den27
Měsíc6
Rok1968
Jazykčeský
Zpracovanýtrue
OCRtrue