Česko-slovenský svátek při příležitosti 85. narozenin prof. Miroslava Kusého

8. prosince byl vyznamenán slovenský politolog a filosof prof. Miroslav Kusý medailí Karla Kramáře při příležitosti svých nedávných 85. narozenin. Ocenění, jež se uděluje za prokazatelné zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka, předal premiér Bohuslav Sobotka.

Miroslav Kusý - udělení medaile Karla Kramáře

foto © Dominik Jůn

Miroslav Kusý patřil k nevelké skupině slovenských signatářů Charty 77, byl jedním z účastníků posledního politického procesu před listopadem 1989 – procesu s tzv. "bratislavskou pětkou". Spoluzakládal politické hnutí Veřejnost proti násilí a než se stal prvním popřevratovým rektorem Komenského univerzity v Bratislavě, zastával od 10. prosince 1989 funkci předsedy Federálního úřadu pro tisk a informace. Do léta 1992 byl členem Federálního shromáždění ČSFR a v letech 1991–1992 vedl bratislavský sekretariát prezidenta Václava Havla. Podrobný popis životní cesty Miroslava Kusého naleznete v přiloženém životopisu.

Záznam předání medaile v Kramářově vile.
video © Dominik Jůn

Přepis projevu Bohuslava Sobotky.

Ve stejný den uspořádala při této příležitosti obecně prospěšná společnost ČSDS ve spolupráci s Ústavem pro soudobé dějiny AV ČR, Slovenským institutem v Praze a Slovenským domem v Praze debatu o otázkách česko-slovenské spolupráce a současných vazeb. Akce, kterou zaštítil velvyslanec Slovenské republiky Peter Weiss, se uskutečnila ve Slovenském domě v Praze.

Záznam diskuze ve Slovenském domě v Praze.
video © Dominik Jůn

Debaty se zúčastnili Miroslav Kusý, Vilém Prečan, ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Oldřich Tůma a velvyslanec Slovenské republiky Peter Weiss.

Dále vystoupili v tomto pořadí: historik Miroslav Michela, historik Michal Macháček, socioložka Jiřina Šiklová, místopředseda Společnosti gen. M. R. Štefánika Ján Krajč, ředitel Slovenského domu v Praze Vladimír Skalský, historik Vojtech Čelko, historik a politolog Jiří Suk, novinářka a předsedkyně Slovensko-českého klubu Naďa Vokušová. Moderátory večera byli Vilém Prečan a Vladimír Skalský.