Slavnostní večer v Senátu PČR pro Jiřinu Šiklovou

V den jejích 85. narozenin – ve středu 17. června – se konal v sale terreně Valdštejnské zahrady slavnostní večer, v jehož průběhu předal předseda senátu Miloš Vystrčil Jiřině Šiklové Stříbrnou pamětní medaili.

Senat_Jirine-Siklove

Slavnost připravil, osobně pozval hosty a program moderoval senátor Pavel Fischer, který úvodem řekl: „Jiřina Šiklová slaví 85. narozeniny. V dobách hluboké totality odvážně vystupovala proti režimu a dostávala k nám zakázanou literaturu, po revoluci usilovně pracovala na rozvoji občanské společnosti. Dnes je uznávanou autoritou, vychovala generace sociologů a stala se výraznou osobností veřejného dění. Navrhl jsem proto udělit jí stříbrnou medaili Senátu a při té příležitosti jsme pro ni uspořádali malou oslavu. Všechno nejlepší, milá Jiřino!“

IMG_20200617_190751

Novinářka Lída Rakušanová představila Jiřinu ve všech jejích životních rolích od vysokoškolských studií až do současnosti; mimo jiné připomněla, jak bylo důležité, že  československá redakce Rádia Svobodná Evropa dostávala informace z Československa, na čemž měla Jiřina tak velkou zásluhu.

Ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský vyzdvihl Jiřinino politické působení v letech 1968/69 a její dnešní práci aktivistky občanské společnosti.

Petr Pithart, emeritní senátor a někdejší předseda Senátu, se vyznal z toho, že Jiřina Šiklová ovlivňuje jeho život přes 50 let: „Jiřina mě seznámila s lidmi, kteří pak byli do své smrti mými hlavními spolupracovníky. Naše děti i vnuky uvedla do společnosti moudrosti.“ Vzpomněl, s jakou samozřejmostí na sebe vzala obsluhu „kanálu“, jímž procházely zásilky a informace mezi exilem a „domovem“ (více v Ročence Československého dokumentačního střediska 2004–2007, kapitola Zpráva o části opozičního hnutí v letech 1971-1981 v Praze). A poté přečetl své poetické blahopřání, jehož text podobně jako gratulace ostatních členů správní rady ČSDS byl připojen ke kytici, kterou jubilantce předala ředitelka ČSDS Helena Kašová:

Každý tě zná jinak. Znát tě
mají si za čest všichni.
Pro jedny jsi svatá,
ta Jiřka pomocná,
ta od Klimenta.
Pro mne jsi pořád pašeračka,
královna tajných cest.
Pytel přes záda jako atribut,
ten by ti nejvíc slušel.
Mohla jsi být i první dámou,
prezidentka,
ale s tím pytlem?
To tu nikdo nikdy nezkoušel
Takže jsi nejspíš ta Jiřka,
Jiřka pomocná,
ta moje Jiřinka od Klimenta.

Historik Vilém Prečan, předseda správní rady ČSDS, zdůraznil, že všichni shromáždění, příslušníci několika generací, jsou nejen Jiřininými přáteli, obdivovateli a žáky, ale že jsou s ní duchovně spojeni účastí na společném díle. Tím dílem je vytváření občanské společnosti, k němuž přispívají každý na svém místě.

Ze slov předsedy Senátu Miloše Vystrčila, jimiž provázel předání medaile, bylo zřetelně cítit, jak je rád, že „svou“ první stříbrnou medaili může udělit právě Jiřině Šiklové. Mluvil dojatě o lidech, kteří se v minulosti nebáli říkat pravdu, a zdůraznil, jak důležité je to i dnes. Těmito slovy a v dalších rozhovorech se skupinami hostů vystihl atmosféru večera, pocit sounáležitosti přítomné části „velké politiky“ a lidí, kteří svým způsobem reprezentují občanskou společnost této země. Tak to vnímali také početní mladí účastníci večera, pracující v různých sociálních službách a neziskových organizacích, které jejich první setkání s politiky příjemně překvapilo. I proto stál večer s Jiřinou Šiklovou za to.

Narozeniny Jiřiny Šiklové vzpomněla také česká média: