Vilém Prečan: V neděli 23. června vzhůru na Letnou

Otištěno v rubrice Dopisy redakci v Lidových novinách 14. 6. 2019


Ad LN 13. 6.: Obava jako důvod

Ve svém čtvrtečním článku Milan Uhde obhajuje oprávněnost demonstrací organizovaných na výzvu spolku Milion chvilek pro demokracii a vysvětluje, jaké obavy o osud demokracie v naší zemi ho zařadily mezi demonstranty a proč je jejich zastáncem. Rád bych jeho stanovisko podpořil.

Sám jsem se zúčastnil demonstrace naposledy o Palachově pohřbu v lednu 1969. Den sváteční světím odjakživa prací v naději, že se tím neprohřešuji proti příkazu Desatera. Ale v neděli 23. června odpoledne budu navzdory své fyzické nedostatečnosti na Letné. A prosím své kolegy historiky i všechny přátele, aby tam nechyběli.

Milan Uhde totiž přesně zdůvodnil, jaké obavy vyžadují tak mimořádnou formu občanské aktivity, jako jsou masové demonstrace. Je to situace v poslanecké sněmovně – 34 jejích členů, kteří usilují o nebezpečnou změnu poměrů daných ústavou, dalších 78 jejich kolegů by spolu s nimi a s osmi poslanci jinostraníky mohlo ústavní převrat odhlasovat, „kdyby jim to uložil jejich vůdce“. A za sebe dodávám: tento vůdce ztrácí míru, nezvládá své emoce, jako rukojmí si bere na pomoc Českou republiku, svůj osobní konflikt s pravidly, na nichž spočívá Evropská unie, vydává za útok EU na český stát.

A proto na shledanou na Letné. Ponesu si přenosné sedátko, déle než deset minut bych vestoje nevydržel. Těm přes osmdesát mezi námi to doporučuji také.

Vilém Prečan (86)

historik