Zemřela Božena Fuková, statečná poslankyně, jež hlasovala proti sovětské okupaci

Ve čtvrtek 18. května zemřela po dlouhé nemoci ekonomka a někdejší poslankyně Národního shromáždění ČSSR Božena Fuková, která společně s Františkem Kriegelem, Gertrudou Sekaninovou-Čakrtovou a Františkem Vodsloněm hlasovala 18. října 1968 proti smlouvě o "dočasném pobytu" sovětských vojsk na území Československa. Za svůj nezlomný postoj byla postupně zbavena všech politických funkcí, vyhozena ze zaměstnání a během normalizace sledována Státní bezpečností. Po sametové revoluci zasedla jako poslankyně do Sněmovny lidu Federálního shromáždění v rámci procesu kooptace, kde setrvala do prvních svobodných voleb v roce 1990. Též byla jmenována členkou komise pro odchod sovětských vojsk z Československa. Po volbách v roce 1990 působila až do rozdělení Československa v odboru pro styk s veřejností v Kanceláři Federálního shromáždění.

Za svůj čin z roku 1968 byla vyznamenána Řádem Ľudovíta Štúra (2006), Vyznamenáním Zlaté lípy (2008) a Cenou Františka Kriegla (2014).

Předseda naší dozorčí rady, historik a publicista Vojtech Čelko udržoval mnoho let blízký kontakt s Boženou Fukovou a k této smutné události nám poskytl několik svých příspěvků, za něž mu děkujeme.

Vojtech Čelko: Zomrela Boženka Fuková

Vojtech Čelko: Zdôvodnenie návrhu na udelenie Ceny Františka Kriegla (2014)

Vojtech Čelko: Božena Fuková osemdesiatnička (2015)

Dodatek ze 7. června

V úterý 6. června uspořádal Slovenský dům v Praze společně se Spoločností M. R. Štefánika, Slovensko-českým klubem, Kollárovou spoločností a Obcí Slovákov v ČR komorní vzpomínkové setkání k uctění památky Boženy Fukové. Záznam tohoto vzpomínkového večera si můžete přehrát na našem Youtube kanálu.

Během večera vystoupili: